Seminarium mot muslimhat och annan rasism

 

Inledning

Lördagen den 30 maj 2015, arrangerar Kista Folkhögskola ett "seminarium mot muslimhat och annan rasism" från kl 15.00 till kl 20.00.
Det är den dag då vi inleder en ny tradition i Sverige med "11 juli-priset"-utdelningar och -utmärkelser på Kista Folkhögskola. Vi gör den 11 juli till Sveriges dag för kampen mot muslimhat.

Initiativtagare, och 11 juli-prisets grundare, är konstnären Ida Dzanovic och Kistas Folkhögskolas rektor Abdulkader Habib.

Från Muslimhat till GENOCID (folkmord)

Innan kriget och folkmordet i Bosnien och Herzegovina som påbörjades under 1990-talet, så odlades en förändrad, hatisk, retorik mot landets muslimer. Retoriken innehöll propaganda, konspirationer och grova anklagelser där muslimer generellt befanns skyldiga för allt det onda i hela Balkanhistoren.

"Muslimerna är för många", "Muslimer har många barn", "Muslimer har under 800 år ockuperat Sarajevo", "Muslimer har en hemlig agenda för att bilda en islamisk stat", "Muslimer är ett hot mot serber", "Vi måste försvara oss från muslimer som har tagit över", etc.

Den här retoriken känner vi igen och den blåser idag från olika håll, mest från högerextrema organisationer och partier i hela Europa. I Sverige möter vi den här retoriken nästan varje dag, mestadels på nätet.

Detta är bara några av exempel som kunde man höra av krigsförbrytare som, enligt Haagtribunalen, är/var ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter; Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Vojislav Seselj, Slobodan Milosevic och en rad andra.
Krigsförbrytaren Biljana Plavsic avtjänade sitt 11 år långa straff i Sverige och blev känd som biolog med en påhittad definition om att "muslimernas DNA försvagar den serbiska rasen" i samband med blandäktenskap. (Läs gärna i SvD:s artikel HÄR)
När Ratko Mladic frågades om de tusentals människor som han dödat genom sina militära planer, så svarade han "Det var inte människor. Det var muslimer". (Läs gärna artikeln i Aftonbladet HÄR)

Hatets kulmination mot en etnisk/religiös grupp är ett folkmord, något som kan inträffa var som helst och när som helst.
Förintelsen är en tragisk historia med systematiska och industriella avrättningar som mänskligheten aldrig har sett. Men, Förintelsens historia gav oss viktiga regler inom mänskliga rättigheter, internationella lagar, bl a möjlighet att definiera och identifiera folkmord.
Låt historien bli en viktig lärdom inom alla skolor och för alla generationer!

Vi ser idag hur hatet mot alla minoriteter i Sverige sprids och normaliseras.
Det är inte enbart hatet mot muslimer som vi alla måste kämpa mot.
Hat mot romer, judar, samer, HBT-personer, människor med invandrarbakgrund, mörkhyade, kvinnor (mest feminister) och människor med funktionsnedsättning, är oroväckande.

Därför är det viktigt att vi lyfter fram frågor gällande hat och avhumanisering av olika grupper i samhället genom att använda skolor som utgångspunkt och viktigaste plattform.

Vi måste kämpa mot rasism oavsett från vilken sida den kommer ifrån för att hindra stora konsekvenser och brott mot mänskliga rättigheter.

Stå upp mot hatet och ge aldrig upp!